Archiv dotazů

Dotaz: Složení Želírfixu 2:1 a 1:1,
19.07.2018

Mám velmi dobré zkušenosti s Želírfix 1:1 a 2:1. Množství cukru dávám s ohledem na zralost a kyselost ovoce. Zajímalo by mě, jaké je přesné chemické složení tohoto výrobku. Kromě velmi jemné prachové látky jsou tam "tyčinky". Barva je od béžové až po skoro bílou, zřejmě různé šarže.
Děkuji za odpověď 

Stanislava

Odpověď: Složení Želírfixu 2:1 a 1:1,
23.07.2018

Dobrý den,

velmi nás těší, že máte s naši výrobky dobrou zkušenost!

Nejsme si zcela jistí, co máte na mysli „přesným chemickým složením“. Patrně nemyslíte jednotlivé chemické prvky, ale suroviny jako takové. Níže Vám zasíláme soupis všech surovin použitých při výrobě Želírfixu 1:1 a 2:1 včetně bližšího popisu. Odstíny od bílé po béžovou jsou skutečně způsobeny barvou vstupních surovin, která se může měnit.

  • cukr krystal – slouží jako nosič, ve kterém jsou rozmíchány želírovací látky
  • želírující látky:
    • guarová guma – bílý až nažloutlý prášek, rostlinného původu, polysacharid vyráběný z guarových bobů, semen rostliny Cyamopsis tetragonoloba podobné fazoli
    • xantanová guma – krémově bílý prášek, polysacharid, pro potravinářské účely se připravuje řízenou fermentací sacharidů pomocí bakterie Xanthomonas campestris
    • pektin – amidovaný pektin standardizovaný sacharózou, prášek vyrobený z citrusové kůry, přirozená barva od bílé až po zlatou
    • tara guma  – prášek bílý až krémový, bez chuti a zápachu, rostlinného původu, získává se mletím endospermu semen Caesalpinia spinosa
    • karubin – bílý až nažloutlý prášek, rostlinného původu, získává se ze semen stromu rohovník obecný
  • sorban draselný – konzervační látka, bílá bez chuti a zápachu, ve formě prášku nebo drobných granulí, zaručuje trvanlivost marmelády i při použití menšího podílu cukru (proto není přítomný v želírfixu 1:1, protože dávka 1 kg cukru na 1 kg ovoce má konzervační účinek dostatečný)
  • kyselina askorbová – bílý, krystalický prášek, antioxidant, důležitý pro zachování přirozené barvy ovoce
  • kyselina citronová – okyselující prostředek, podporující želírovací účinek ostatních složek
  • extrakt z oregána – hnědý prášek, přírodní extrakt z Origanum vulgare, má antioxidační účinek

Jana Šimerdová, manažerka kvality

Dotaz: Typ soli ve výrobcích Labeta,
02.07.2018

Dobrý den,

mám celiakii a mám alergii na jód. Chtěla bych vědět jakou sůl používáte do všech vašich výrobků.

Děkuji za odpověď

Jindřiška

Odpověď: Typ soli ve výrobcích Labeta,
03.07.2018

Dobrý den,

děkujeme Vám zaslání dotazu. Ve všech našich výrobcích, tedy i těch bezlepkových, používáme pouze sůl bez jódu.

Roman Bezdička, vedoucí výroby

Dotaz: Stopy vajec, mléka, sóji,
17.12.2017

Dobrý den,
aktuálně mám kvůli synovi striktní dietu i co do stop vajec, mléka, sóji. Jsou produkty - konkrétně chlebové směsi bez stop těchto alergenů? 

Tereza

Odpověď: Stopy vajec, mléka, sóji,
04.01.2018

Dobrý den,

 

všechny Vámi zmíněné alergeny se v našem výrobním závodě vyskytují. Výrobní a sanitační postupy jsou nastavené co nejpřísněji tak, abychom maximálně omezili prašnost a kontaminaci výrobků, které příslušné alergeny neobsahují. Vzhledem k charakteru surovin (jde o sypké prašné materiály), nelze však přítomnost stop zcela vyloučit.

Jana Šimerdová, manažerka kvality

Dotaz: Disiřičitan sodný v bezlepkových výrobcích,
15.10.2016

Dobrý den,
když jsem zjistila, že Labeta vyrábí bezlepkové směsi, zajásala jsem.
Bohužel jen do chvíle, kdy jsem si přečetla jejich složení.

Kromě lepku a laktózy se vyhýbáme také škodlivým "éčkům" a ve Vašich směsích jsem našla disiřičitan sodný.

Plánujete disiřičitan sodný nahradit nějakým méně škodlivým konzervantem? Nebo už máte nějaké bezlepkové směsi, které jej neobsahují? Pokud ano, prosím napište mi, které to jsou, ráda je vyzkouším.

Denisa

Odpověď: Disiřičitan sodný v bezlepkových výrobcích,
18.10.2016

Dobrý den,

SO2 se do výrobku dostává spolu s jednou ze surovin - bramborovými vločkami, které nakupujeme od dodavatele již ošetřené disiřičitanem. SO2 působí jako antioxidant zabraňující nežádoucím barevným změnám bramborových vloček (zejména šednutí). Disiřičitany nejsou obsažené např. ve výrobcích, které neobsahují bramborové vločky (mouky, müsli, kaše, některé moučníky).

Roman Bezdička, vedoucí výroby

Dotaz: Obsah sóji v Jíšce světlé bez lepku,
25.09.2016

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na původ rostlinné vlákniny, kterou obsahuje vaše světlá jiška bezlepku. Mám alergii na lepek i na sóju a tak bych ráda věděla, zda v tomto výrobku nepochází vláknina právě ze sóji. Vycházím ze zkušenosti, že se většinou pod názvem "rostlinný" často právě sója skrývá a tak mám obavu, zda jíšku vůbec používat.

Děkuji za odpověď.

Jana

Odpověď: Obsah sóji v Jíšce světlé bez lepku,
27.09.2016

Dobrý den, Jano,

naše firma dodržuje všechny zákonem dané povinnosti, mezi ně patří i jasné vyznačení alergenů ve složení výrobku. Pokud výrobek alergeny obsahuje, najdete je tučně vyznačené ve složení výrobku. Jíška bez lepku neobsahuje žádné alergeny uvedené v příloze II Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1169/ 2011, v platném znění; tedy ani sóju. Rostlinná vláknina v tomto výrobku pochází z řepy, výrobek proto můžete bez obav používat.

Vaše technoložka

Vaříme s Labetou