Raz dva navařeno...

Dotaz: Značení výrobků přeškrtnutým klasem - 04.06.2018

Dobrý den,

proč nejsou označeny vaše výrobky jako např.: želírovací přípravky, kyselina citronová, kvasnice a jiné, značkou (přeškrtnutý klásek) a ve složení není napsáno bezlepková potravina, nebo naopak že obsahuje lepek? Děkuji za odpověď.

Receptů pro tuto dietu se objevuje mnoho, ale není možné se vyznat v nákupu ingrediencí pro vlastní realizaci. Koření nemá označení jako bezlepkové, soda, či želírovací přípravky, vanilkový cukr, kyselina citronová, nebo kvasnice.
Přitom lékaři pro úspěšné žití s celiakií vyžadují přísné dodržování diety, kdy se nesmí požívat potraviny ani se stopami lepku (i vlastní příprava musí mít nástroje a nádobí pouze pro přípravu bezlepkové stravy a nesmí se zvláště vařečky, prkénka, toustovače používat i pro potraviny s lepkem.


Hana

Odpověď: Značení výrobků přeškrtnutým klasem - 07.06.2018

Dobrý den,

děkujeme Vám za zaslání dotazu. Informace o potravinách by zejména neměly být zavádějící vyvoláváním dojmu, že dotčená potravina má zvláštní charakteristiky, pokud všechny podobné potraviny mají tyto stejné charakteristiky. Tedy protože například Vámi uváděné droždí nebo kyselina citronová jsou potravinami, které ze své podstaty lepek neobsahují, nelze je klasem a dovětkem „bez lepku“ značit. Zmíněné značení proto využíváme hlavně pro výrobky, ve kterých jsou obvykle používané „lepkové“ suroviny nahrazeny surovinami bez lepku (chléb, moučníky, mouky, müsli, těstoviny).

Do svého jídelníčku tak můžete zařadit i přirozeně bezlepkové potraviny. Pokud surovina/alergen nejsou ve složení uvedené, neměly by být ve výrobku přítomné. Je tedy nutné, aby celiaci věnovali pozornost složení výrobkům, které kupují. Pro usnadnění orientace v našich přirozeně bezlepkových výrobcích můžete využít přehled na našich webových stránkách.


Jana Šimerdová, manažerka kvality