Raz dva navařeno...

Dotaz: Složení Želírfixu 2:1 a 1:1 - 19.07.2018

Mám velmi dobré zkušenosti s Želírfix 1:1 a 2:1. Množství cukru dávám s ohledem na zralost a kyselost ovoce. Zajímalo by mě, jaké je přesné chemické složení tohoto výrobku. Kromě velmi jemné prachové látky jsou tam "tyčinky". Barva je od béžové až po skoro bílou, zřejmě různé šarže.
Děkuji za odpověď 


Stanislava

Odpověď: Složení Želírfixu 2:1 a 1:1 - 23.07.2018

Dobrý den,

velmi nás těší, že máte s naši výrobky dobrou zkušenost!

Nejsme si zcela jistí, co máte na mysli „přesným chemickým složením“. Patrně nemyslíte jednotlivé chemické prvky, ale suroviny jako takové. Níže Vám zasíláme soupis všech surovin použitých při výrobě Želírfixu 1:1 a 2:1 včetně bližšího popisu. Odstíny od bílé po béžovou jsou skutečně způsobeny barvou vstupních surovin, která se může měnit.

  • cukr krystal – slouží jako nosič, ve kterém jsou rozmíchány želírovací látky
  • želírující látky:
    • guarová guma – bílý až nažloutlý prášek, rostlinného původu, polysacharid vyráběný z guarových bobů, semen rostliny Cyamopsis tetragonoloba podobné fazoli
    • xantanová guma – krémově bílý prášek, polysacharid, pro potravinářské účely se připravuje řízenou fermentací sacharidů pomocí bakterie Xanthomonas campestris
    • pektin – amidovaný pektin standardizovaný sacharózou, prášek vyrobený z citrusové kůry, přirozená barva od bílé až po zlatou
    • tara guma  – prášek bílý až krémový, bez chuti a zápachu, rostlinného původu, získává se mletím endospermu semen Caesalpinia spinosa
    • karubin – bílý až nažloutlý prášek, rostlinného původu, získává se ze semen stromu rohovník obecný
  • sorban draselný – konzervační látka, bílá bez chuti a zápachu, ve formě prášku nebo drobných granulí, zaručuje trvanlivost marmelády i při použití menšího podílu cukru (proto není přítomný v želírfixu 1:1, protože dávka 1 kg cukru na 1 kg ovoce má konzervační účinek dostatečný)
  • kyselina askorbová – bílý, krystalický prášek, antioxidant, důležitý pro zachování přirozené barvy ovoce
  • kyselina citronová – okyselující prostředek, podporující želírovací účinek ostatních složek
  • extrakt z oregána – hnědý prášek, přírodní extrakt z Origanum vulgare, má antioxidační účinek

Jana Šimerdová, manažerka kvality