Raz dva navařeno...

Dotaz: Nakynutí bezlepkové směsi - 05.06.2022

Dobrý den, kupuji si slunečnicový a dýňový bezlepkový chléb. Nějak za ten rok nemohu přijít na to, jak ho upéci, aby správně nakynuly. V domácí pekárně nakynou ještě méně, než když je peču v troubě (dodržuji předepsaný postup). Moc mi chutnají, ale kdyby více nakynuly, bylo by to asi lepší :-) Nevím, zda směřuji dotaz správně a jestli na něj vůbec existuje odpověď. Sedláčková


Andrea Sedláčková

Odpověď: Nakynutí bezlepkové směsi - 10.06.2022

Dobrý den paní Sedláčková,

moc nás mrzí, že s našimi chleby máte nepříjemnosti. Bohužel pečení chleba, zvláště bezlepkového, je trochu věda a je velice obtížné u těchto směsí uvést jeden přesný návod, který bude fungovat vždy a všude. Už jen variabilita pekáren, dostupných na trhu je obrovská. Velký vliv na chování chlebové směsi mají také vstupní suroviny, které mohou mít, v závislosti na délce jejich skladování a ročním období, různou vlhkost a tím mohou také ovlivnit finální produkt.

Na jaký program pečete bezlepkový chléb? My jsme obecně přestali na našich obalech doporučovat program určený přímo na bezlepky. Jako vhodnější nám vyšel program klasický nebo sprint, trvající cca 2h.

Jak se Vám jeví směs při rozmíchávání před tím, než začne kynutí? Pokud je konzistence příliš hustá a hutná, je dobré trochu vody přidat, aby byla více vláčná, chléb je potom více nakynutý a nadýchanější.

Pokud by tip s přídavkem vody nepomohl, ozvěte se a naše kuchařka s Vámi celý postup ještě zkonzultuje.

S pozdravem a přáním pěkného dne


Jana Šimerdová, manažerka kvality