Marinády pro vaše grilování

Grilujeme s Labetou: Vůně grilovaného masa a ta chuť…

Mnoho Čechů si léto bez pořádné „grilovačky“ nedokáže představit. Alespoň jednou roztopit zahradní gril a něco vynikajícího si na něm připravit. Ačkoli se grilování stalo jakousi letní tradicí, nespočet jedinců se dopouští chyb, ať už ve výběru masa, marinády či v samotném grilování. Labeta přináší několik rad, jak připravit výborný steak.

  • Grilovat můžeme jakékoli maso (hovězí, vepřové, jehněčí, kuřecí, kachnu či ryby).
  • Maso by mělo být prorostlejší popřípadě tučnější (kachna), aby ve finále nebylo příliš suché.
  • Hovězí steak by měl být vyšší (2–3cm) než steaky z ostatních druhů mas (1,5–2 cm).
  • Při přípravě špízů kombinujeme maso, které se peče stejně dlouho. Jen tak lze předejít vysušení masa, které by bylo hotové dříve, a nedodělání masa, které potřebuje grilovat déle.
  • Maso nakládáme nejméně tři hodiny předem (nejlépe přes noc). Maso naložené těsně před grilováním nestihne vsáknout chuť bylinek.
  • Zatímco ryby necháváme v lednici do poslední chvíle, ostatní druhy masa bychom měli vyndat z lednice alespoň dvě hodiny před grilováním.
  • Marinádu bychom před grilováním měli z masa lehce setřít, zabráníme tak tvorbě karcinogenních látek, které vznikají hořením oleje, nedílné součásti marinády.
  • Nakládané maso nesolíme, neboť by sůl vytáhla šťávu a maso by bylo suché. Solíme až maso ugrilované.
  • Gril je třeba dostatečně rozpálit (250 – 300 ºC), ale nesmí být rozpálen příliš, maso by se pálilo.
  • Griluje se v žáru a ne na ohni, který by maso na povrchu spálil, zatímco uvnitř by zůstalo nedodělané.
  • Na obracení používáme kleště, vidličkou by došlo k propíchnutí masa a následnému unikání šťávy.
  • Maso, které potřebuje delší dobu na grilování, zabalíme do alobalu – polovinu času ho grilujeme takto chráněné před ohněm, poté alobal sundáme a grilujeme přímo.
  • Nejdéle se grilují nevykostěná kuřecí stehna (asi 35 minut), hovězí maso (5–10 minut), poměrně krátká doba postačí i při grilování ryb a kuřecích prsou (méně než 10 minut).
  • Hotové maso by se mělo nechat chvíli odležet, aby šťáva zůstala uvnitř.
Vaříme s Labetou